«Τα 13 Τριαντάφυλλα» - Δωρεάν Προβολή στο Ινστιτούτο Θερβάντες

26/11/2013 13:50
Η Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες διοργανώνουν τον κύκλο «Ισπανικός Κινηματογράφος α λα κάρτ» με την προβολή πέντε ισπανικών ταινιών που επέλεξε το κοινό. Όλες οι ταινίες έχουν υπότιτλους στα ελληνικά και είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
 
Κάθε Δευτέρα, μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου του 2013 και πάντα στις 19:30, η Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες παρουσιάζουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, προβολές με ενδιαφέρουσες ισπανικές δημιουργίες.


 
Οι επιλογές ποικίλουν θεματικά καθώς δύο από αυτές είναι βασισμένες σε λογοτεχνικά έργα ("Η Κυψέλη" και το "Μαύρο Ψωμί"), δύο άλλες είναι σπουδαίες κωμωδίες ("Η Άλλη Πλευρά του Κρεβατιού" και το "Ξαδέρφια"), ενώ τέλος συμπεριλαμβάνετε κι ένα δράμα, "Τα 13 Τριαντάφυλλα", το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.
 
Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 19:30 προβάλλεται η ταινία του Emilio Martínez Lázaro, «Τα 13 Τριαντάφυλλα».
 
«Τα 13 Τριαντάφυλλα» (The 13 Roses / Las 13 Rosas), Emilio Martínez Lázaro, 2007, 100 λεπτά.
Ηθοποιοί: Pilar López de Ayala, Verónica Sánchez, Gabriella Pession.


 
Μετά τη νίκη των φρανκικών στρατευμάτων το 1939, ο Φράνκο υπόσχεται ότι θα τιμωρηθούν μόνο όσοι από τους αντιπάλους έχουν «ματωμένα χέρια». Δεκατρείς γυναίκες που δεν είχαν διαπράξει κανένα έγκλημα, συλλαμβάνονται με την κατηγορία της ανταρσίας, και καταδικάζονται σε θάνατο. Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία της εκτέλεσης 48 ανδρών και 13 γυναικών από το φασιστικό καθεστώς το 1939, η οποία έμεινε άγνωστη για δεκαετίες.
 
Στην ταινία πρωταγωνιστεί η υπέροχη Pilar López de Ayala, που τη θυμόμαστε τόσο από το Mad Love του 2001, όσο κυρίως από το κινηματογραφικό διαμαντάκι"Medianeras" (Μεσοτοιχίες - 2011) του Γκουστάβο Ταρέτο, που είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε εκείνη τη χρονιά και στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, όπου βέβαια απέσπασε το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, τη «Χρυσή Αθηνά».
 
Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι η ταινία «Τα 13 Τριαντάφυλλα», ήταν υποψήφια για 14 βραβεία Γκόγια, ενώ κέρδισε τελικά τα εξής τέσσερα: μουσικής, δεύτερου αντρικού ρόλου, φωτογραφίας και κουστουμιών.


 
Το Αφιέρωμα «Ισπανικός Κινηματογράφος α λα κάρτ», διεξάγεται στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23). Όλες οι ταινίες είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά. Με ελεύθερη είσοδο μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις, καθώς μισή ώρα πριν από κάθε προβολή θα μοιράζονται αριθμημένα (δωρεάν) δελτία εισόδου. Να σημειώσουμε τέλος ότι απαγορεύεται η είσοδος σε όρθιους μετά την έναρξη της προβολής.